Filizlenmiş Patates Yenir Mi?

Hepimiz mutfakta sıkça tüketilen patatesin filizlendiğine en azından bir kere şahit olmuşuzdur. Patates soğan gibi besinler uzun süre durduklarında filizlenebilmektedir. Mutfakta en sık kullanılan iki besin olduğu için de fazla miktarlarda alınmakta ve mutfakta yerini almaktadır. Zaman zaman görülen bu filizlenmelere rağmen, patateslerimizi tüketebilir miyiz? Filizlenmiş olanları atmamız gerekir mi? Yersek herhangi bir zararı olur mu? Gibi soruların cevabını sizler için yanıtladık.

Eğer patatesleriniz çok fazla filizlenmemiş ise hala ana kısımları sağlam durumda ise, oluşan filizleri tamamen keserek, patatesin kalanını tüketebilirsiniz. Ancak eğer patateslerde filizlenme ile beraber buruşma, küçülme gibi durumlar da söz konusu ise, o patatesleri hiçbir şekilde tüketmemeniz gerekmektedir. Bu patateslerin yapısının tamamen bozulduğunu gösterir.

Filizlenmenin, küçülmenin hatta buruşmanın dışında, bir de patateslerde yeşillenme görülmektedir. Eğer patatesleriniz yeşil hale gelmişse fazla miktarda ışığa maruz kalmış demektir. Hem filizlenmiş hem de yeşile dönmüş patates kesinlikle tüketilmemelidir. Aksi halde zehirlenmeye sebep olabilir. Patatesin yüzeyin az miktarda bir yeşillenme ve filizlenme mevcutsa yine o kısmı keserek tüketilebilir. Ancak yeşil kısımları kesinlikle tüketmemelisiniz.

Patateslerin Filizlenmesi Nasıl Önlenir?

  • Sık sık patateslerinizin filizlenmesinden şikâyetçiyseniz, bulundukları yeri değiştirme zamanınız gelmiş demektir. Bulundukları yerin ışığı, sıcaklığı patateslere iyi gelmediği için filizlenmektedirler. Patateslerinizi çok daha uzun süre saklamak için daha düşük sıcaklığı sahip bir yerde depolamalısınız.
  • En az ışık ve sıcaklık kadar nem de patateslere zarar verir. Nemli bir ortamda sakladığınız patatesler çok daha hızlı filizlenecektir.
  • Patatesleri sakladığınız yerde hava dolaşımı olması da çok önemlidir. Tamamen kapalı bir kabın içerisinde veya ağzı bağlı bir poşette saklamak yerine, küçük deliklerden hava dolaşımı sağlanmasına özen göstermelisiniz.
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir