Kestane

Özellikle Rönesans öncesi Avrupa’da halkın en önemli gıda ihtiyacı olarak tüketilen kestanenin çok çeşitli kullanım alanları vardı. Közlenmiş, fırınlanmış şekilde yendiği gibi, yahnilerde sebzelerle beraber pişirilir; öğütülerek un olarak kullanılır, ekmeği, kurabiyesi ve kekleri yapılır; kimi zaman dondurma, kimi zaman şeker ya da pasta olur.
Kestane ağacı Anadolu ve çevresinde doğal olarak bulunan bir bitki. Roma İmparatorluğu döneminde Avrupa’ya da yayılan kestanenin meyvesi yüzyıllardır pek çok ülkenin mutfak kültüründe yer alıyor. Fakat özellikle Osmanlı ve Türk mutfağında geniş bir kullanım alanı var. Pilavından tatlısına çeşitli tariflerde kestaneyi görmek mümkün. Ama o sokakta satılan kestane kebabın yeri hepimiz için ayrı.
Her ne kadar günümüzde çoğu evde soba kalmamış da olsa, kestane vazgeçilmez kış tatlarımızdan biri olmaya devam ediyor. Neyse ki, sokaklarda, altında küçük bir mangalın yandığı sac tezgâhların üstünde kestane pişiren kestaneciler var hâlâ…
Türkiye’de yıllardır sonbaharın sonuna doğru, neredeyse her köşe başında beliren kestane satıcıları kışın geldiğini haber verircesine tezgâhlarını açarlar. Üzerinde piştiği kömürün kokusuyla özdeşleşen kestane, bir kese kağıdında hem avucunuzu hem de içinizi ısıtır.
Kestane kebabı için en ideal kestane türü Karadeniz’den gelen kuzu kestane.
Sokakta satılan kestanenin neden hep lezzetli olduğunu merak ediyorsanız, geldiği yeri bilmekte fayda var. Kebabı yapılan kestane genellikle Karadeniz bölgesinde yetişen ve kuzu kestane adı verilen kestane türünden yapılıyor. Fakat şaşırtıcı bir şekilde Karadeniz kestane üretiminde lider bölge değil. Bursa’dan dolayı Marmara diyecek olanlar da yanılıyor. Türkiye’de en çok kestane Ege bölgesinden çıkıyor. Özellikle Aydın’da tonlarca üretiliyor ve bu da Türkiye’yi Avrupa’nın en çok kestane üreten ülkesi yapıyor.
Eskiçağdan beri, ünü dört bir yana yayılan Bursa kestanesinin, Grekler tarafından Yunanistan’a, oradan da İtalya ve Akdeniz ülkelerine yayıldığı bilinen bir gerçek. Bursa kestanesiyle yapılan kestane şekerinin ünü ise, günümüzde dünyanın dört bir yanına ulaşmış durumda..

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir