Boza

Akşamları sokaktan gelen bir bozacı sesi hatırlatır kış aylarının bu sevilen içeceğini.Genellikle bir tutam tarçın ve bir avuç sarı leblebi ile servis ediliyor.
Günümüzde sayıları azalsa da Türkiye’de kış aylarının klasik ögeleri arasında boza satıcıları. Hatta çoğumuz bozanın tadını bilmesek bile boza satıcılarının o meşhur bağırışını biliriz. Boza deyince aklımıza onlar gelir. Peki bozanın nasıl yapıldığını biliyor muyuz?
Dokuz bin yıllık fermente edilmiş bir içecek olan boza, tarihin en eski içkisi biranın ilkel formudur. Antik Mısır ve Mezopotamya topraklarından çıkan boza tarifi, Akdenizli tüccarlar yardımıyla batıya, Uzakdoğu’ya ve Kafkaslar üzerinden Kuzey’e, Volga Havzası’na kadar yayılmıştır. Malt ekmeğinin suyla bulamaç haline getirilip fermente edilmesi ile ortaya çıkan düşük alkol oranlı bu içeceğin ham maddesi yapıldığı yerdeki başlıca tahıl çeşidine göre değişiklik gösterir. Alkolü ne kadar düşük olsa da Osmanlı padişahı IV. Mehmet’in alkol yasağından kaçamıyor. Yüzlerce bozacı dükkanı kapatılıyor, binlerce boza satıcısı işsiz kalıyor. Fakat bu yasağa rağmen boza günümüze kadar gelmeyi başarıyor. Türkiye’de boza genellikle darıdan yapılıyor. Şimdilerde sokakta boza satıcılarını eskisi kadar sık duymasak da marketlerde şişelenmiş halini bulabiliyoruz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir